ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΛΕΥΡΑ Α'
1) Το τραγούδι του Παύλου (1:17)
1) Ενα αναμνησιακό τραγουδάκι* (4:05)
1) Συνέντευξη στην ΕΤ2 (2:44) ΠΛΕΥΡΑ Δ'
1) Υποκριθείτε (3:25)
Μουσική – Στίχοι: Παύλος Σιδηρόπουλος
[εκτός από τα:
'Brown Sugar' και 'Street Fighting Man'
σε μουσική και στίχους των Mick Jagger & Keith Richards
«Χωρίς αιτία» σε μουσική Βασίλη Πετρίδη
«Άντε και καλή τύχη μάγκες» σε μουσική Αλέκου Αράπη]
*[«εμπνευσμένο από τον Eduardo Bianco»]
Ερμηνεία: Παύλος Σιδηρόπουλος Παίζουν οι Σπυριδούλα & οι Απροσάρμοστοι**
Παραγωγή: Μελίνα Σιδηροπούλου, Πάνος Ηλιόπουλος («ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ») **ως εξής: Σπυριδούλα (Live στο club Rock Οn, Παγκράτι 1978):
Βασίλης Σπυρόπουλος: ηλεκτρική κιθάρα
***[όχι Φωτιάδης, όπως από λάθος αναγράφεται] (Live στο club Ροντέο, Μάρτιος 1986):
Τάσος Καλανιώτης: ηλεκτρική κιθάρα
Οδυσσέας Γαλανάκης: ηλεκτρική κιθάρα |
Ο ΔΙΣΚΟΣ Όπως σημειώνει ο παραγωγός και γενικός επιμελητής αυτού του διπλού βινυλίου, Πάνος Ηλιόπουλος, στον Παύλο «άρεσε εκτός από το να λέει τα τραγούδια του, να λέει και την άποψή του. Κυρίως για τον άνθρωπο, τις σχέσεις του και τη θέση του, μέσα στο κοινωνικό σύνολο. [...] Στο άλμπουμ «Εν αρχή ην ο λόγος» συμβαίνει αυτό ακριβώς που δηλώνεται στον τίτλο του. Περιέχει 65' μουσική και 30' ομιλία». Στην πολύτιμη και πλούσια αυτή καταγραφή, ο Ηλιόπουλος σε συνεργασία με την αδερφή του Παύλου, Μελίνα Σιδηροπούλου, έχουν συγκεντρώσει σπάνια και σημαντικά ντοκουμέντα από όλη την καλλιτεχνική πορεία του Παύλου, από τη συνεργασία με τους Σπυριδούλα και μετά. Ολόκληρη την πρώτη πλευρά του πρώτου δίσκου, καταλαμβάνει η «Συζήτηση εν λευκώ», μαζί με την αυτοσχέδια μπαλάντα «Το τραγούδι του Παύλου» που ηχογράφησε ο Σιδηρόπουλος ως εισαγωγή της. Το ακουστικό ντοκουμέντο αυτό, περιλαμβάνει τις δύο επιστολές που έστειλε ο Παύλος στις εφημερίδες (και ουδέποτε δημοσιεύτηκαν) -διαμαρτυρόμενος για την επιβολή λογοκρισίας στα τραγούδια του «Εν Λευκώ» αφ'ενός και παίρνοντας θέση στην απαγόρευση του Μάνου Χατζιδάκι ως προς την εκτέλεση των τραγουδιών του αφ'ετέρου- τις οποίες διαβάζει στο μαγνητόφωνο, στο σπίτι της οδού Δροσοπούλου τον Ιούλη του 1984, μαζί με ένα «γράμμα στον άγνωστο νεαρό του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς».
Στο διπλό δίσκο περιλαμβάνονται δύο εκτελέσεις τραγουδιών των Rolling Stones (από την εποχή των συναυλιών με τους Σπυριδούλα), «Ένα αναμνησιακό τραγουδάκι» («εμπνευσμένο από τον Εντουάρντο Μπιάνκο», όπως μαρτυρά ο Παύλος στην εισαγωγή) στο οποίο παρουσιάζει τη μεγάλη παρέα των ροκ φίλων του -απο καταβολής Μπουρμπουλιών- «Το βιβλίο των ηρώων» σε μια εκτέλεση με blues φόρμα και funky ρυθμό, μια αγνώριστη blues εκτέλεση του «Η», το ακυκλοφόρητο μέχρι τότε «Ληστεία», το «Πες μου κάτι» στην πρώτη εκτέλεσή του κ.α. Μια μικρή συνέντευξη στην ΕΤ-2 συμπληρώνει τα ακουστικά ντοκουμέντα αυτής της έκδοσης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε διπλό CD το 2004, ως προσφορά του περιοδικού Δίφωνο. Στο πρώτο CD βρίσκονται τα δύο ακουστικά ντοκουμέντα («Συζήτηση εν λευκώ» και «Συνέντευξη στην ΕΤ-1»), ενώ το δεύτερο περιέχει τα 15 τραγούδια.
|