---

Παύλος Σιδηρόπουλος - H επίσημη ιστοσελίδα

---

E-mail Εκτύπωση PDF

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΜΑΓΚΕΣ
1991, ΕΜΙ 1704141

ΠΛΕΥΡΑ Α'

1)  Ετούτη η πόλη
2)  Πες μου αν θέλεις κάτι
3)  Ο χαφιές
4)  Χαρμάνης κι άφραγκος
5)  Ασ'την καρδιά σου

ΠΛΕΥΡΑ Β'

1)  Ερωτικό
2)  Αν ήσουν φίλος

3)  Αυτοί μιλάν
4)  Απροσάρμοστοι

Μουσική* - Στίχοι: Παύλος Σιδηρόπουλος
*[Ενορχήστρωση: Απροσάρμοστοι]

Ερμηνεία: Παύλος Σιδηρόπουλος
Γιάννης Αγγελάκας [«Ο χαφιές»]
Βασίλης Πετρίδης [«Χαρμάνης κι άφραγκος»]
Απροσάρμοστοι [«Ασ'την καρδιά σου»]
Γιάννης Γιοκαρίνης [«Αν ήσουν φίλος»]
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας [«Αυτοί μιλάν»]
 
Παίζουν οι Απροσάρμοστοι:
Οδυσσέας Γαλανάκης: ηλεκτρική κιθάρα
Βασίλης Πετρίδης: ηλεκτρική κιθάρα
Λουκάς Γκέκας: πιάνο, πλήκτρα
Αλέκος Αράπης: μπάσο
Κυριάκος Δαρίβας: τύμπανα, κρουστά

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Δημήτρης Μπέλλος: keyboards
Ντίνος Αποστόλου: τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο
Βασίλης Γκίνος: προγραμματισμός synthies

 
Παραγωγή: Απροσάρμοστοι
Επιμέλεια παραγωγής: Μάκης Αχλαδιώτης
Ηχοληψία: Μπάμπης Μπλαζουδάκης, Γιώργος Ανδρέου, Αντώνης Σπετσέρης (Studio Sierra), Γιώργος Καραγιαννίδης, Νίκος Εσπιαλίδης (Top Sound Studio)
Τεχνική υποστήριξη: Κώστας Μοσκοφίδης (Λυρικόν Α.Ε.), Μάκης Αχλαδιώτης, Ηλίας Αχλαδιώτης
Φωτογραφικό υλικό: Μαρία Πετράκη
Φωτογραφίες έκδοσης: Δέσποινα Μιχαηλίδη
Ευχαριστίες στους: Μελίνα Σιδηροπούλου, Κώστα Σιδηρόπουλο

TRIVIA

  • Σύμφωνα με μαρτυρία του Αλέκου Αράπη -και δεδομένης της υπογραφής νέου συμβολαίου με την EMI- ο Παύλος, λίγο πριν αναχωρήσει το καλοκαίρι του ΄90 για τη Νάξο προκειμένου να αποτοξινωθεί, έδωσε στο συγκρότημα ένα τετράδιο με στίχους του και μια κασέτα με τον ίδιο να παίζει στην κιθάρα τα τραγούδια που θα αποτελούσαν το υλικό του καινούργιου δίσκου, με τη λογική να δουλέψουν μουσικά οι Απροσάρμοστοι τα κομμάτια χωρίς εκείνον, και με τον ερχομό του να μπουν μαζί στο στούντιο.

  • Τα «ρεμπετοειδή» «Χαρμάνης κι άφραγκος», «Ασ’την καρδιά σου» και «Αν ήσουν φίλος» είχαν ηχογραφηθεί σε πρωτόλεια μορφή περίπου μια δεκαετία πριν, από τον ίδιο τον Παύλο, σε μια πολύ πρόχειρη σπιτική ηχογράφηση, μόνο με τη συνοδεία μιας ακουστική κιθάρας. Σε αυτή τη μορφή τους είχαν συμπεριληφθεί και στην έκδοση «Τα Μπλουζ του Πρίγκηπα» (ΜΒΙ, 1992) –τα δύο πρώτα με διαφορετικούς τίτλους: «Ο Χαρμάνης» και «Κρίμα το παιδί» αντίστοιχα. Πιθανότατα, κάποια από αυτά τα κομμάτια, είναι τα «δύο ρεμπέτικα μεταγραμμένα σε ροκ ήχο» που αναφέρει ο Παύλος στη συνέντευξή του το Σεπτέμβρη του ’90, ως σχέδιο για τον επερχόμενο δίσκο. Πιστοί στο πνεύμα αυτό –ίσως και ακολουθώντας κάποια οδηγία ή παράγγελμα του Παύλου- οι Απροσάρμοστοι ενορχήστρωσαν τα κομμάτια με το γνώριμο ηλεκτρικό ήχο τους.

 

Ο ΔΙΣΚΟΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ)

«Τα κομμάτια που θα περιέχει αυτό το LP είναι οχτώ καθαρά ροκ και δύο ρεμπέτικα μεταγραμμένα σε ροκ ήχο» είχε πει ο Παύλος Σιδηρόπουλος στην τελευταία συνέντευξη (σε έντυπο μέσο) που πρόλαβε να δώσει, στον Μισέλ Φάις [περιοδικό Ήχος, Σεπτέμβριος 1990]. Οι ηχογραφήσεις όμως, πέρα από πρόβες και δοκιμαστικά, δεν ξεκίνησαν ποτέ –τουλάχιστον όχι με κείνον στο τιμόνι. Ο θάνατος τον πρόλαβε στις 6 Δεκεμβρίου του 1990.

Ο ΔΙΣΚΟΣ (ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ)

Η αφοσιωμένη μπάντα του, οι Απροσάρμοστοι, ξεκινούν τις ηχογραφήσεις στο στούντιο Sierra -τον ίδιο μήνα, λίγο μετά το χαμό του Παύλου- και τις ολοκληρώνουν τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου. Ο δίσκος κυκλοφορεί το φθινόπωρο του 1991.

Η φωνή του Παύλου ακούγεται σε τέσσερα από τα εννιά τραγούδια του δίσκου, χάρη και στη συμβολή της τεχνολογίας. Στο εναρκτήριο «Ετούτη η πόλη» μονταρίστηκε η φωνή του από μια πρώτη ζωντανή παρουσίαση του τραγουδιού σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπως περίπου έγινε και για το «Ερωτικό». Το «Πες μου αν θέλεις κάτι» είχε ηχογραφηθεί στο στούντιο του Top FM στις αρχές του ’89 και επεξεργάστηκε περαιτέρω κατά τη διαδικασία της μίξης. Το τελευταίο κομμάτι «Απροσάρμοστοι», που στέκει ως μια τραγουδιστή παρουσίαση της μπάντας από τον Παύλο, την οποία συνήθιζε συναυλιακά, ηχογραφήθηκε σε ένα τετρακάναλο κατά τη διάρκεια μιας πρόβας –και λέγεται πως είναι το τελευταίο κομμάτι που έγραψε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μεταφέρθηκε σε μέλη των Απροσάρμοστων –και παρέμεινε έκτοτε ως φήμη- ότι μετά το θάνατο του Παύλου, κάποιοι παραγωγοί και στελέχη της εταιρείας πρότειναν να ολοκληρωθεί ο δίσκος με τη φωνή γνωστού τραγουδιστή (ή τραγουδιστών). Ως απάντηση στις πιέσεις για εμπορική εκμετάλλευση του θανάτου του δημιουργού, τα μέλη του συγκροτήματος και οι κοντινοί άνθρωποί του, αποφασίζουν να προτείνουν σε φίλους του Παύλου, μουσικούς και ερμηνευτές, να τραγουδήσουν τα κομμάτια που δεν είχαν ολοκληρωθεί ή δεν υπήρχαν σε κάποια μορφή (με τη φωνή του) που να μπορούσε να αξιοποιηθεί. Στο δίσκο τραγούδησαν γενναιόδωρα ο Γιάννης Αγγελάκας του συγκροτήματος Τρύπες, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, και από τους στενούς μουσικούς συντρόφους του, οι Απροσάρμοστοι (όλοι μαζί παρεϊστικα στο «Ασ'την καρδιά σου») και ο Βασίλης Πετρίδης.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΚΟ

«Η τραγωδία δεν είναι πως οι «κακοί» Απροσάρμοστοι, κι όποιοι άλλοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση των τραγουδιών, «χάλασαν» αυτό που με την παρουσία του Παύλου θα ήταν «καλό». Οι στίχοι δικοί του είναι, τα τραγούδια είχαν ήδη συνθεθεί και υπήρχαν και σε πρωτόλειες ηχογραφήσεις (από τις οποίες πάρθηκε η φωνή του Παύλου για τα τέσσερα τραγούδια όπου ακούγεται), οι Γ.Αγγελάκας (Τρύπες), Γ.Γιοκαρίνης, αδερφοί Κατσιμίχα κι οι ίδιοι οι Απροσάρμοστοι τις δικές του μελωδίες τραγουδούν, κι είναι πολύ πιθανό ο Σιδηρόπουλος να είχε εγκρίνει το ύφος της ενορχήστρωσης και το κλίμα της παραγωγής του δίσκου. [...] Κι η ενορχήστρωση είναι θλιβερή στη φτήνια της, όλα αυτά τα κιτς εφέ κατευθείαν από τα σκυλάδικα, κι η παραγωγή είναι το ίδιο φτηνιάρικη και πλαστική, και υπάρχει ένα τραγούδι, το τελευταίο, το οποίο μάλλον θα ακούω μέχρι να έρθει η δική μου η ώρα, ένα τραγούδι που γλίτωσε την επανεκτέλεση, πάρθηκε κατευθείαν από την πρόχειρη ηχογράφηση μιας πρόβας, όπου μέσα σ’ένα μουσικό τοπίο γεμάτο γλυκιά ρυθμική ομίχλη ο Παύλος τραγουδά με εξαϋλωμένη φωνή λόγια γεμάτα αγάπη για τους ανθρώπους που ήταν σύντροφοί του δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι να τον θυμάστε».

Αλέκος Παπαδόπουλος, περιοδικό Ήχος, Νοέμβριος 1991